Blogi

Lue omalla vastuulla

Blogi

Kirjoitan blogiani lähinnä omaksi huvikseni ja ajatuksien herättämiseksi. En suinkaan ole välttämättä oikeassa, eikä se ole tärkeää. Lukijan kannattaa pitää oma totuus, sitä en halua muuttaa. On hyvä, että on ajattelua, ja että se kehittyy. Kirjoitan lähinnä vinkkejä, myös ihan asiaakin saattaa joskus tulla. Ihmisen hyvinvointi, luonto, luovuus ja pysähtyminen ja itsen kuuntelu ja itsensä kehittäminen ovat näissä kirjoituksissa olennaisina teemoina. Avoimin mielin... Otan mielelläni vastaan palautetta ja sitä voi lähettää vaikkapa Ota yhteyttä -sivun kautta.


Ikiaikainen perinnetieto ja NLP

10.01.2019 16:08 — Kirjoittanut Jaana KallioPermalink

Mielestäni NLP:ssa on paljon samaa kuin Havajilaisessa ikiaikaisessa ajattelussa. Havahduin siihen useampi vuosi sitten, kun luin Serge Kahili Kingin kirjaa Huna – havajilaista elämänviisautta. Hunan, Havaijin ikiaikaisen viisauden, menetelmät ovat yksinkertaisia, niin kuin NLP menetelmien myös. Havajilaisten menetelmien tausta-ajatuksena on, että  aivan kaikkea on mahdollista muuttaa, oma persoonallisuus mukaan lukien. Hunan elämänfilosofia on paitsi syvän henkistä, myös hyvin käytännönläheistä. Se mikä toimii, on myös oikein. 

NLP laajenee mallittamalla, niikuin se on syntynytkin. NLP:n piirissä on mallitettu sen alusta alkaen kaikkea, mitä toimii. Ja alue laajenee koko ajan. Sinäkin voit osaltasi laajentaa sitä. Mallittamisen perusharjoitukset opitaan jo NLP peruskurssilla (NLP Practitioner, 16 päivää).

Hunan ajatuksien mukaan ihmisen sisimmässä piilevä voima ja sen hyödyntäminen on yksi elämän ihmeellisimmistä ulottuvuuksista. Kun opit ymmärtämään energian syvintä olemusta, pystyt keskittymään tavoitteisiisi ja kohdistamaan huomiosi myönteisiin päämääriin. Voit luoda elämästäsi toiveidesi mukaista. Maailma on sellainen kuin ajattelemme sen olevan, ja luomme usein oman maailmamme alitajuisesti. Miksi emme siis tekisi sitä tietoisesti?

Itse olen usein miettinyt, että olenko minä maailmaa varten. Pitäisikö luottaa siihen, että tärkeät asiat tulevat minun luokseni. Monesti ne tulevat, että kun sallin sen ja olen itse valmis. Pitäisikö jotakin lähteä tietoisesti luomaan, vai odottaa otollisempaa hetkeä? Joka kerta tämä on syytä miettiä ja tunnustella intuitiolla, että mikä on paras nyt. Olenko siihen valmis? Vai pitäisikö odottaa vielä?

NLP auttaa ajatusmallien ja menetelmien avulla tiedostamaan, ja mitä tiedostamme, sitä meidän ja mahdollista käsitellä ja muuttaa. Jaanan kokemuksen mukaan vaikkea voi NLP:n avulla avulla käsitellä. Ei ole asiaa tai tilannetta, mitä ei NLP:n avulla voisi muuttaa edes jonkin verran itselle mielekkäämmäksi. 

Jos jotakin voi muuttaa, niin erityisesti omaa asennetta. Ja monesti kun muuttaa suhtautumistapaa tai näkökulmaa, niin asiat pyörähtävät eri suuntaan myös ympäristössä. Eli kun minussa jokin muuttuu, ei ympäristökään voi olla reagoimatta siihen. Ja kun hyväksyy tai irti päästää (antaa anteeksi, ei syytä tilanteesta enää ketään, ei itseä eikä muita) jonkin asian (vaikka pelon tai ahdistuksen), antaa se paljon tilaa omassa itsessämme. Tilaa, mistä voimme luoda uutta ja oman arvojemme mukaista. Tai antaa tapahtua – antaa elämän luoda meidän kauttamme. Että uskallamme olla vähän aikaa tyhjässä – kunnes tapahtuu jotakin uutta. Voimme ottaa sen avosylin vastaan, jos kun tunnemme sydämessä, että se on minulle tai meille hyväksi. Maailmamme on mielenkiintoinen.

Kuuntele itseäsi – ehkä NLP:hen tutustuminen tai Huna-kirja voi viedä omia ajatuksiasi eteenpäin. 

Monesti helpottaa kärsimystä, kun voi hyväksyä sen mitä on. Vaikka se olisi jotakin muuta, mitä odotimme. NLP:ssä on mallinnettu myös Buddhalaisia munkkeja. Joten ehdottomasti myös Buddhalaiset ikiaikaiset ajatukset ovat NLP:ssa läsnä. Ja ehkä monien muidenkin kansojen ikiaikaisia ajatusmalleja on mukana luonnostaan. Nehän ovat tavallaan jo kirjoitettu meihin, olemme kotoisin sitten mistä tahansa. Ja NLP:hen on mallinnettu sitä, mikä toimii.

Päätän nämä ajatukset Tyyneysrukoukseen (ehkä vähän toisin sanoin, mihin olet tottunut):

- Anna meille rohkeutta muuttaa asioita, joihin voimme vaikuttaa,     

ja voimaa hyväksyä asiat joihin emme voi vaikuttaa

ja viisautta erottaa nämä asiat toisistaan. -

Ja mitä parhainta alkanutta vuotta 2019!


Rakkaudellisin ajatuksin Jaana



MYÖTÄ- VAI VASTAVIRTAAN

06.08.2016 13:30 — Kirjoittanut Jaana KallioPermalink

Catherine Ingman: Elämästä tulee ihmeellinen seikkailu,  kun annamme viedä sen meitä sen sijaan, että ajaisimme sitä takaa. Se tarkoittaa sitä, että tunnemme ja liikumme maailmassa viattomin sydämin. Ei ole niin tärkeää, minne päädymme tai mitä näemme matkan varrella.

Milloin kannattaa toimia?

"Kun olet selkeä, et ajattele. Toimit vain." Ihannetilanteessa inspiraatio on läsnä ja siitä seuraa yllyke johonkin toimintaan.

Jos on sisäisiä ristiriitoja, vastakkaisia uskomuksia, niin toiminta ei ole puhdasta. (Joe Vitale). Jokin sisälläsi haluaa toisaalta sitä, toisen osa taas toista. Kun ei tiedä, voi mietiskellä, pysähtyä kuuntelemaan vastauksia.

Myötävirtaan- ajattelussa on tärkeintä

  • että toimit, kun tuntuu hyvältä, luotat sydämesi ääneen
  • et ryntäile mihin sattuu vaan pysähdyt ja kuuntelet itseäsi riittävän usein
  • annat asioiden tapahtua enemmän kuin että väännät niitä itse väkisin
  • älä luule tietäväsi, että mikä on tärkeää tai mikä on elämäntehtäväsi - anna elämän näyttää ja kuljettaa, elämä on ihmeellisempää...

Kun olet soutanut pitkään vastavirtaan, voimat häviävät. Saavutukset ovat kovan työn takana, jos niitä sitten onkaan. Ilo on hävinnyt. 

Entä kun pysähdyt. Annat veneen kääntyä. Ja alat liukua sinne minne kuuluukin, asiat alkavat tapahtua sinulle. Pysähtyminen on tärkeää. Huomaaminen on tärkeää. Läsnäolo hetkessä on tärkeää.

On sanottu, että asiat tapahtuvat helpoiten silloin, kun aura on puhdas. Eli pidä itsestäsi huolta, hoida itseäsi, anna asioiden tapahtua...

Ja ihan sitä samaa opettelen itsekin. Ja siinä ohessa tervettä itsekkyyttä. 

Myötävirtaan...





Mielikuvien hyödyntäminen yritystoiminnassa

06.08.2016 13:09 — Kirjoittanut Jaana KallioPermalink

Heräsin aamulla varmaan ja upeaan ideaan: mielikuvien käyttöön yritystoiminnassa.

Mielikuvien avullahan voimme tehdä mitä vain, luoda uutta ja käsitellä vanhaa. On tehty tutkimuksia, miten mielikuvat vaikuttavat ajatuksiimme, käyttäytymiseemme ja terveyteemme.

Miksei sitten yritystoiminnassa? Mikä estää? Olemmeko jo liikaa vasemman aivopuoliskomme vankeja? Emmekö anna luovuuden kukoistaa? Pelkäämmekö jotain?

Miten mielikuvia voisi hyödyntää yritystoiminnassa...

Oman itsesi kautta, oman hyvinvointisi kautta...uusien ideoiden kehittelyssä, vuorovaikutuksessa, erilaisissa näkökulmissa, hyvinvoinnin kehittämisessä...yrityksen perustamisesta lähtien lähes missä tahansa... meidän alitajuntamme hyödyntää mielikuvia. Ja puhutaan laajemmin, mielteistä, kuvien lisäksi mukana ovat tuntemukset, äänimaailma, aavistukset...kaikki...

Ja mitä ajattelemme, toistamme, ajattelemma uudelleen ja uudelleen, toteutuu se helpommin. Kun se on kuviteltu, tulee siitä osa todellisuutta ja siihen osaa tarttua paremmin.

Olikohan se unen viestinä, että luota hetkeen, luovuuteen ja iloon, mihin se johdattaakaan! Ja siihen, että esteet, olivatpa ne mitä tunnelukkoja tai mitä mielen esteitä tahansa, kannattaa käsitellä niitä pois ilon tieltä. Ja muistaa pitää itsestä huolta ja antaa aikaa, jotta se ilo ja valo pääsee loistamaan, sellaisena kuin se siellä sisimmässä pilkistää!

Uskokaa tai älkää, että tämä idea oli parempi juuri silloin, kun heräsin. Tämä oli NIIN totta. Nyt jotekin taas vasen aivopuolisko on tehnyt tästäkin asiasta niin realistisen. Se idea oli niin helppo ja puhdas. Ota tästä lukijana vaan irti se. Unohda muu. Luota vain omaan intuitioosi.

Hyviä unia ja mielikuvia!